Aktarlarda Ihlamur Talebinde Büyük Artış
Grip ve nezle gibi soğuk algınlığı geçiren vatandaşlar, çareyi aktarlarda aramaya başladı. Trabzonlu aktar Muharrem Kan, ıhlamura yoğun bir talep olduğunu belirtti ve ekledi: “Ancak gelen müşteriler, ıhlamurun fiyatını oldukça yüksek buluyor. Bu yüksek fiyatın sebebi ise artık kimsenin ıhlamur toplamamasından kaynaklanıyor.”
Bu yıl ıhlamurun kilosunun 1500 TL olduğunu vurgulayan Kan, “Daha önce 600-700 TL civarındaydı. Köylerde yaşayanların şehirlere göç etmesiyle birlikte, köylerdeki ağaçlardan ıhlamur toplanmıyor. Ihlamur toplamak, zahmetli ve işçilik gerektiren bir süreç. Bir kilo toplamak akşama kadar sürebiliyor ve maddi olarak karlı olmuyor. Genellikle 50 gramlik torbalarda 70-75 TL arasında satıyoruz. Geçen sene ise aynı torba 30-35 TL idi,” şeklinde konuştu.
Ihlamurun Doğru Demlenme Yöntemi
Ihlamurun normal çay gibi demlenmesi gerektiğine dikkat çeken Kan, “Eskiden ıhlamur, sobanın üzerinde uzun süre kaynatılarak içiliyordu. Ancak aslında bu yanlış bir uygulama. Ihlamur, normal çay demlenme süreci olan yaklaşık on dakika bekledikten sonra tüketilmelidir,” açıklamasında bulundu.